Orijinalini görmek için tıklayınız : esp ikaz ışığı durup dururken yanar mı?
altea aracımda (2005 1.6), son günlerde aracı çalıştırdığımda esp ikaz ışığı yanık kalıyor ve düğmesine bastığım halde kapanmıyor. aracın kontağını kapatıp tekrar çalıştırdığımda normale dönüyor. sorun her çalıştırmada olmuyor ama illa oluyor.
yardım edermisiniz?
ESP'de sorun olabilir..ki muhtemelen öyle..sürekli yanıyosa..
belki bi soket moket bişi de bi sorun vardır..servise gidip göstermen en kolay ve en iyi çözüm..
ESP'de sorun olabilir..ki muhtemelen öyle..sürekli yanıyosa..
belki bi soket moket bişi de bi sorun vardır..servise gidip göstermen en kolay ve en iyi çözüm..
aynen..
servis uzak bana,sadece oraya gitmem 100 tl.belki başına gelmiş biri vardır die sordum.
socket ile alakalı ise kontrol ettirmek lazım, çünkü arıza varsa sürekli yanar ,bende öyle olmuyor.
birde şöyle bi durum var, genellikle benim başıma gelir:
çağırırlar bilgisayardaki arızalar için,giderim hiç bi sorun yok, ya şimdi oluyordu derler tekrar tekrar deneriz tık demez alet :)
bende şimdi giderim servise 50 kere çalıştırırlar hiç bi şey olmaz,çatla dur sonra...
telden bilgi al istersen o zaman servisinden ulaşabileceğin şeyler varsa o şekilde halledersin umarım..
birde şöyle bi durum var, genellikle benim başıma gelir:
çağırırlar bilgisayardaki arızalar için,giderim hiç bi sorun yok, ya şimdi oluyordu derler tekrar tekrar deneriz tık demez alet :)
bende şimdi giderim servise 50 kere çalıştırırlar hiç bi şey olmaz,çatla dur sonra...
o tarz şeyler benim de çok başıma geldi.. :)
Gilgamesh
28-01-2009, 23:17
Sevgili dostum ister istemez soracağım. Marşa basmadan 6 saniyeye yakın kontak açık şekilde bekleyip sonrasında marşa basıyorsun değil mi ??
Sevgili dostum ister istemez soracağım. Marşa basmadan 6 saniyeye yakın kontak açık şekilde bekleyip sonrasında marşa basıyorsun değil mi ??
saniyesini bilemiyorum ama tüm ışıkların sönmesini bekleyip sonra basıyorum marşa..
Gilgamesh
28-01-2009, 23:22
saniyesini bilemiyorum ama tüm ışıkların sönmesini bekleyip sonra basıyorum marşa..
Tamam ben bir sorayım dedim. Peki ikinci soru hiç bu ara aracınızı uzun süreli bir patinaja maruz bıraktınız mı ? Ve en önemlisi bir akü takviyesi gerçekleşti mi ??
Tamam ben bir sorayım dedim. Peki ikinci soru hiç bu ara aracınızı uzun süreli bir patinaja maruz bıraktınız mı ? Ve en önemlisi bir akü takviyesi gerçekleşti mi ??
akü takviyesi olmadı, ama gecen alışveriş yaptığım marketin oğlu, hocam bu araba esp de patinaj çekmezmiş öylemi dedi?
bende öyle herhalde dedim,bi denemek istedi ve çatır çatır çekti patinaj, onun haricinde araca isteyerek patinaj çektirilmemiştir şimdiye kadar.
ama ondan önce de yapıyordu bu arızayı.
şöyle anlatayım, 2 gündür yok bi sorun, ama 2 gün önce yapmıştı.
Gilgamesh
28-01-2009, 23:32
akü takviyesi olmadı, ama gecen alışveriş yaptığım marketin oğlu, hocam bu araba esp de patinaj çekmezmiş öylemi dedi?
bende öyle herhalde dedim,bi denemek istedi ve çatır çatır çekti patinaj, onun haricinde araca isteyerek patinaj çektirilmemiştir şimdiye kadar.
ama ondan önce de yapıyordu bu arızayı.
şöyle anlatayım, 2 gündür yok bi sorun, ama 2 gün önce yapmıştı.
Olası ihtimal araçlarınızın kontrol üniteleri biraz uçaklardaki kara kutuya benzer ve geçici hafıza kaydı tutar. Genelde bu kayıt kontak açılıp kapanınca geçer sadece diagnos cihazı ile bakıldığında görülebilir ya da arıza lambasını yakar ama arıza veren ünite çalışır, iş bu sebeple diagnos cihazı olan bir özel servistede kontrol şansı vardır. Devamlılığı olmayan arıza lambaları genelde geçici arıza kayıtlarıdır. (Hemen bir uyarı yapayım her yanan lamba geçici olmayabilir o yüzden işinizi şansa bırakmayın bende yanlış yönlendirme yapmış olmayayım.) Keşke araçlarınızın pc lerimizde ki gibi uzak masaüstü yardım şansı olsa ve internet üzerinden Türkiye nin her ilindeki Seat kullanıcıları için bir yardım şansım olsa :)
bağlantı kablolarında sorun olabilir die düşünüyorum,ilk cevapta öyle yazmıştı YCO.
arıza olsa sürekli yanmaz mı?
Olası ihtimal araçlarınızın kontrol üniteleri biraz uçaklardaki kara kutuya benzer ve geçici hafıza kaydı tutar. Genelde bu kayıt kontak açılıp kapanınca geçer sadece diagnos cihazı ile bakıldığında görülebilir ya da arıza lambasını yakar ama arıza veren ünite çalışır, iş bu sebeple diagnos cihazı olan bir özel servistede kontrol şansı vardır. Devamlılığı olmayan arıza lambaları genelde geçici arıza kayıtlarıdır. (Hemen bir uyarı yapayım her yanan lamba geçici olmayabilir o yüzden işinizi şansa bırakmayın bende yanlış yönlendirme yapmış olmayayım.) Keşke araçlarınızın pc lerimizde ki gibi uzak masaüstü yardım şansı olsa ve internet üzerinden Türkiye nin her ilindeki Seat kullanıcıları için bir yardım şansım olsa :)
keşke...
kontrol ettireyim bi ustama pc ile baksın. nasıl olsa 60 bin bakıma gidecem yanına.
Gilgamesh
28-01-2009, 23:36
bağlantı kablolarında sorun olabilir die düşünüyorum,ilk cevapta öyle yazmıştı YCO.
arıza olsa sürekli yanmaz mı?
Dediğim gibi bazen arıza kaydını alır ve kontak anahtarını çekip 10 saniyelik bir beklemeden sonra arıza lambası söner. Lakin bazı üniteler için bu geçerli olmaz ve arıza lambası devamlılığını sağlarken arıza lambası yanan ünite çalışabilir.
mayham85
29-01-2009, 01:03
esp ışığı aslında asr donanımıışığı benim golf V de kalkışlarda sert basıncada yanardı o araçta esp yoktu o zamanlar sormuştum servise büyük ihtimalle sorun abs sensörü hata verior çünkü esp abs sensörlerini kullanarak çalışıor.
esp ışığı aslında asr donanımıışığı benim golf V de kalkışlarda sert basıncada yanardı o araçta esp yoktu o zamanlar sormuştum servise büyük ihtimalle sorun abs sensörü hata verior çünkü esp abs sensörlerini kullanarak çalışıor.
bugün hiç yanmadı mesela.sert kalkışlarda titreyerek yanıyor bende de zaten.
birde bir şey soracam, yağmur sonrası bizim caddelerde sular birikiyor ve bu şekilde yanlardan su fışkırtarak üzerinden geçiyoruz,
bunun etkisi olabilirmi? bu aralar çok yağdı da.
mayham85
29-01-2009, 20:57
abs sensörü belki hata veriyor olabilir.
esp türlü sebeplerden hata veriyor olabilir.bunların bazıları plausabilite yani sinyal atlaması sebebiyle geçici de olabilir.fakat esp araçtaki en komplex ve bir çok nokta ile haberleştiği (direksiyon açısı sensörü,savrulma sensörü,4 tekerdeki hız sensörü,motor ecu,varsa oto. şanzıman) için haberleşme yapılan parçalarla da alakalı olabilir.fakat herhangi bir cihazla(seat uzaksa bosch servisi olabilir) tanıda geçmiş hata kodu okunarak hata tekrar oluşturma gereksinimi olmaksınızın konabilir..
tanıda geçmiş hata kodu okunarak hata tekrar oluşturma gereksinimi olmaksınızın konabilir..
ben burada ne demek istediğinizi anlayamadım?
ama bosh servis var burada oraya bi göstereyim, teşekkür ederim.
dün 60 bin bakımını yaptırırken ustam, aracın fren balatalarının yarıya gelmiş olduğunu söyledi...
bu esp ışığını yakarmı?
değiştirmem gerekecek galiba...
@gilgamesh
bu konuda yardımcı olurmusunuz :)
leon sport
01-02-2009, 16:05
fren balatalarının durumu esp ışığını yakmaz..
evet yakmaz..
bence senin sorunun tamamen elektronik araç da sorun olduğunu sanmıyorum..
bu konuda birşey daha soracağım:
araç lastik havasının düşük olması bu ışığı yakarmı peki?
dün dikkatimi çekti gidip baktırdım 20 ye düşmüş lastik havaları. bu arada 205 55 r16 lastik havası kaç olacak? ben 33 bastırdım.
bu konuda birşey daha soracağım:
araç lastik havasının düşük olması bu ışığı yakarmı peki?
dün dikkatimi çekti gidip baktırdım 20 ye düşmüş lastik havaları. bu arada 205 55 r16 lastik havası kaç olacak? ben 33 bastırdım.
lastik havasının düşük olması, lastik basıncını hafızaya almak için bastığın düğmeyle kadranın içinde yanan lambanın yine benzin uyarı sesi gibi bi sesle birlikte yanmasına neden olur..bende bi defa yandı ESP ışığı vs. yanmamıştı onunla birlikte..
ne kadar hava basman konusunda, ya depo kapağında ya da kitapçıkta önerilen rakamlar vardır zaten..benim ön 35 arka 32psi şeklinde..hep öyle kullandım öyle de kullanıcam..
4 lastiğe de aynı miktarda hava basmak için kusursuz bi ağırlık dağılımına ihtiyaç var zaten en başta..ki öyle olsa bi tamamen simetrik olması doğru olmaz muhtemelen..
Gilgamesh
18-02-2009, 11:52
Şimdi öncelikle kontrolü şart bizler varsayımlar üzerinden ilerliyoruz. Elektrik teknikeri Ahmet ustama danıştım ; sonuç olarak bir iki şey olabilir ama her halükarda diagnosa bağlanması gerektiği konusunda ısrar ediyor hemen söyleyeyim.
1. Koltuğun altıüında ESP sensörü olduğunu ve bunda bir arıza olabileceğini
2. ABS beyninin kilitlemiş olabileceğini
söyledi. Yeniden altını çizirek söylüyorum son noktayı cihaz verecektir
Şimdi öncelikle kontrolü şart bizler varsayımlar üzerinden ilerliyoruz. Elektrik teknikeri Ahmet ustama danıştım ; sonuç olarak bir iki şey olabilir ama her halükarda diagnosa bağlanması gerektiği konusunda ısrar ediyor hemen söyleyeyim.
1. Koltuğun altıüında ESP sensörü olduğunu ve bunda bir arıza olabileceğini
2. ABS beyninin kilitlemiş olabileceğini
söyledi. Yeniden altını çizirek söylüyorum son noktayı cihaz verecektir
diyelimki bunlardan biri oldu, tamiri pahalı mıdır?
1.şıkkı bilemiyorum ama,2. şık yani ABS beynine bişey olursa baya bi pahalıya mal olur...
1.şıkkı bilemiyorum ama,2. şık yani ABS beynine bişey olursa baya bi pahalıya mal olur...
peki abs beyni ise sorun, abs çalışır mı?
frene sert basınca çalışıyor da benimki.
abs devreye girdiği zaman gelen ses,arabanın abs sinin düzgün çalıştığı anlamına gelmez ki...frenlerde ki durma mesafesinden belli olur o..yani abs devreye girdi ses geliyo ancak araç kendini kilitlemeyip normalinden daha uzun sürede duruş yapıyosa abs de problem vardır derim ben..
şimdide esp nin bir üstündeki egzoz sitemi arızası ışığı yandı, daha 1 saat önce, yahu bi sorun görünmüyor arabada, nedir bu ışıklar?
en yakın servis seat 200 km, vw 100 km...
offff.
BiRTaN_Altea
24-02-2009, 16:27
aynı buna benzer bi olayda benim abs ikazda başıma geldi meğerse koltuğu hızlı ileri geri yaptığımızda sert bi şekilde vurduğu zaman beyin otomatik olarak arızaya alıyomuş böle bişey olabilir ki umarım böle bişeydir.
ABS veya ESP ışığınız sürekli yanıyorsa bu o sistemin devre dışı kaldığını gösterir. Yani bir hata olduğunu veya sizin isteğinizle bu sistemin devre dışı bırakıldığını gösterir. Söz konusu olan şey ESP olduğu için sözel olarak cevap vermek çok zor. Aracınıza mutlaka bir ustanın bakması lazım. Bazen bir sensörün kirlenmesi bile aracın gidişini etkileyebilir, arıza ışıklarını yakabilir. Ayrıca ESP, aracın patinaj atmasını önleyen bir sistem değildir. Patinajı engelleyen ASR'dir. Basit olarak ESP, aracın savrulmasını engelleyen bir sistemdir. Bence aracınızı iyi bir oto elektrikçisine götürmelisiniz.
balıkesir vw servisinde bilgisayar kontrolü yaptırdım, emin olmak için 3 defa yaptılar ama bir sorun bulamadılar ve aksine bütün değerler çok iyi dediler. hatta usta pırıl pırıl bi aracın var çok iyi bakmışsın dedi...
anlamadım gitti.
ABS veya ESP ışığınız sürekli yanıyorsa bu o sistemin devre dışı kaldığını gösterir. Yani bir hata olduğunu veya sizin isteğinizle bu sistemin devre dışı bırakıldığını gösterir. Söz konusu olan şey ESP olduğu için sözel olarak cevap vermek çok zor. Aracınıza mutlaka bir ustanın bakması lazım. Bazen bir sensörün kirlenmesi bile aracın gidişini etkileyebilir, arıza ışıklarını yakabilir. Ayrıca ESP, aracın patinaj atmasını önleyen bir sistem değildir. Patinajı engelleyen ASR'dir. Basit olarak ESP, aracın savrulmasını engelleyen bir sistemdir. Bence aracınızı iyi bir oto elektrikçisine götürmelisiniz.
Bildiğim kadarı ile leondaki asr esp nin içinde yada öyle birşey.yani ayrıca asr yok ama espnin içinde var.
sabahları ilk çalıştırmadan bi süre sonra motor harareti,70 e geldiğinde fan çalışmaya başlıyordu,ısı sensorü ve termostat için baktır dediler,gidip bilgisayara taktırdım,soğutma suyunda hararet fazla ikazı verdi.
bende sensorü ve termostatı değiştirdim,2 gün oldu ne esp nede motor ışığı artık yanmıyor.
sanırım bu nedenle yanıyormuş.yinede sonucu bildirmeye devam edeceğim.
demekki her ışığın aynı anlamı yokmuş...
Aynı durum benim başıma geldi ama lpg taktırdığımda olmuştu lpg ayarları tekrar yapılınca esp lambasıda söndü.