Orijinalini görmek için tıklayınız : Sosyal Medya'da Yazı Dili
https://fbcdn-sphotos-f-a.akamaihd.net/hphotos-ak-frc3/1148847_523151897756414_725403152_n.jpg
Çok değerli forumdaşlarım, arkadaşlarım Uzun zamandır sosyal medya da dikkatimi çeken dil kullanımı maalesef yüreğimi kanatıyor, Lütfen yazılarımızda daha dikkatli olalım 4000 bin yıllık bu dil üzerinde kimsenin oynama hakkı yok diye düşünüyorum, haksızmıyım! Nasıl alışırsak öyle gider bu yanlışı gördüğümüzde kim olursa olsun ikaz edelim ayrıca kimse de bu yazılanlardan farklı bir anlam çıkarmasın istiyorum herkese sevgiler saygılar.
saol ben de yaziyorum ya :) esegim :)
Aslında sosyal medyada klavyede yazmaktan değilde cep telefonunda mesaj yazarken kısaltmaktan oldu hep. Bende arada sapıtıyorum. Düzeltmeye çalışıyorum ama yinede kaçıyor. Daha dikkatli olmaya çalışıcağım. Önemli bişi bu.
lutfukaya
11-08-2013, 13:43
Aslında sosyal medyada klavyede yazmaktan değilde cep telefonunda mesaj yazarken kısaltmaktan oldu hep. Bende arada sapıtıyorum. Düzeltmeye çalışıyorum ama yinede kaçıyor. Daha dikkatli olmaya çalışıcağım. Önemli bişi bu.
arada kaçıyor abi doğru söylüyorsun bişi değil de bir şey yazabilirsin :)
arada kaçıyor abi doğru söylüyorsun bişi değil de bir şey yazabilirsin :)
ahahahhaaaa :D
Leonturco
11-08-2013, 14:13
Ümit bey teşekkür ederim. Ben daha önce bu konuda çok ısrarcı oldum ama forumdaki kullanım dilini benden başka dikkate alan olmadığı için ben de bıraktım. Forumda eksik harf, kelime grubu vs.'ye artık kızmıyorum. Ama benim takıntılı olduğum bir kelime var ve yazıldığı zaman cinnet krizi geçiriyorum. Allah için birisi TDK'ya girsin baksın. HERKEZ şeklinde bir kelime var mı yok mu? Bu kelimeyi nasıl bu kadar yozlaştırdık anlayamıyorum. Dikkat ettim. Gerçekten insanlar herkez yazıyor. Hani konuşma dilinden dolayı forumda dikkat etmeyerek yazdıklarını düşünmüştüm ama ciddi ciddi insanlar "herkez" olarak biliyor.
https://fbcdn-sphotos-f-a.akamaihd.net/hphotos-ak-frc3/1148847_523151897756414_725403152_n.jpg
sonu kadar destekliyorum tarihte asimile olarak yok olan milletler önce dillerini kaybetmiştir.
CAR LEON
11-08-2013, 14:28
Çok haklısınız Türkçe'mize sahip çıkmalıyız..
Ümit bey teşekkür ederim. Ben daha önce bu konuda çok ısrarcı oldum ama forumdaki kullanım dilini benden başka dikkate alan olmadığı için ben de bıraktım. Forumda eksik harf, kelime grubu vs.'ye artık kızmıyorum. Ama benim takıntılı olduğum bir kelime var ve yazıldığı zaman cinnet krizi geçiriyorum. Allah için birisi TDK'ya girsin baksın. HERKEZ şeklinde bir kelime var mı yok mu? Bu kelimeyi nasıl bu kadar yozlaştırdık anlayamıyorum. Dikkat ettim. Gerçekten insanlar herkez yazıyor. Hani konuşma dilinden dolayı forumda dikkat etmeyerek yazdıklarını düşünmüştüm ama ciddi ciddi insanlar "herkez" olarak biliyor.
Sevgili Başkanım gerçekten çok üzülüyorum belki hepimiz konunun öneminin farkındayız ama yanlışı düzeltmek için kimse oralı olmuyor, bu eksikliği son 30 yılın Ülkemiz Milli Eğitimine vurulan en büyük darbesi olarak kabul ediyorum, İlk Öğretimdeki yozlaşmadan kaynaklanıyor diye düşünüyorum. Dikkat ederseniz artık daha da yaygın olarak kullanılıyor, o yüzden hepimize görev düşüyor çünkü bu konu çok boyutlu bir konu, sevgilerimle.
Leonturco
11-08-2013, 14:37
Sevgili Başkanım gerçekten çok üzülüyorum belki hepimiz konunun öneminin farkındayız ama yanlışı düzeltmek için kimse oralı olmuyor, bu eksikliği son 30 yılın Ülkemiz Milli Eğitimine vurulan en büyük darbesi olarak kabul ediyorum, İlk Öğretimdeki yozlaşmadan kaynaklanıyor diye düşünüyorum. Dikkat ederseniz artık daha da yaygın olarak kullanılıyor, o yüzden hepimize görev düşüyor çünkü bu konu çok boyutlu bir konu, sevgilerimle.
Sizin kadar ben de üzülüyorum. Özellikle yabancı dillere karşı yoğun ilgimden dolayı Türkçemiz'in ne kadar kıymetli bir dil olduğunu çok iyi biliyorum. Dil biliminde yansımadan doğan kelimelerle ilgili bir öngörü vardır. "Yansıma kelime : Doğadaki cansız varlıkların, hayvanların, makinelerin çıkardığı seslere yansıma sesler, bu seslerden türetilen sözcüklere de yansıma sözcükler denir. Yine insanlara ait yansıma ses ve sözcükler de bulunmaktadır." Bu öngörüye göre yansıma sözcüklerinin duyulan seslere en yakın olanı Türkçe imiş. Bu da Türkçe'nin en eski dillerden biri olduğunu işaret ediyor.
platinne
11-08-2013, 16:59
Çok uzun zaman önce böyle bir konu açmak istedim, inanın utandım. Koca koca adamlar, üniversite mezunu arkadaşlar, hala okuyan kardeşler bu kadar mı bihaber olur Türkçe'den diye utandım. Türkçe yazıldığı gibi okunan bir dil. Buraya kadar tamam. Ama yazılanlara bakınca anlıyorum ki telaffuzumuzda da bir sıkıntı var. Türkçe'yi sadece yazarken değil, günlük hayatımızda bile doğru kullanmıyoruz demek ki.
- Dahi anlamındaki -de'yi ayrı yazamıyoruz.
- Soru eklerini bitişik yazıyoruz.
- -ki eklerini yanlış ayırıyoruz.
- Edilgenlik için sanki ek varmışçasına ¨yapa biliyorum¨ diye ayıranlar bile var.
- Murat Abi'nin değindiği nurtopu gibi bir ¨herkez¨imiz var.
- Y ile Ğ arasında nasıl bir git gelimiz olduğu belli bile değil. Eylenmek değil eğlenmek. Beyenmek değil beğenmek. Hatta ve hatta ¨değil¨ olmuş deyil.
Kitap okumuyoruz. Kitabı geçtim, gazete dahi okumuyoruz. Edebiyatla uzaktan yakından alakamız yok.
Büyüdüğümüz yerle de alakası var mutlaka; oturdum Osmanlıca öğrendim. Latin alfabesine geçmekle ne kadar doğru bir iş yapmış olduğumuzu gördüm. Türkçe yine aynı Türkçe. Ama Arap alfabesi konuştuğumuz sesleri yazıya geçirirken yetersiz kalıyor. Latin alfabesi bile yetersiz kaldığı için ğ, ç, ö, ş gibi harfleri eklemek zorunda kalmışız.
Şimdi oturdum bu kadar yazdım. Devlet babanın filtresinde takılır da TDK bana maaş verir belki... :)
Leonturco
11-08-2013, 17:05
http://yunus.hacettepe.edu.tr/~sadi/dersler/Turkce_Animsatmalar.jpg
http://img515.imageshack.us/img515/957/trkekarikatrler.jpg
http://4.bp.blogspot.com/-A9UNeeK-HYM/TjMVYqO0-6I/AAAAAAAAAD8/407jl1jb1I0/s400/aa.jpg
kilimcininköroğlu
11-08-2013, 17:05
Çok doğru bir noktaya değinmişsiniz , konuşurken yuvarladığımız kelimeleri yazıya döktüğümüzde daha dikkatli olmalıyız.Çünkü yazdıklarımız kalıcı oluyor..
Teşekkürler..
kilimcininköroğlu
11-08-2013, 17:08
http://4.bp.blogspot.com/-A9UNeeK-HYM/TjMVYqO0-6I/AAAAAAAAAD8/407jl1jb1I0/s400/aa.jpg
Elimizden geldiğince dikkat ediyoruz ama bir eğitim kurumunun veli toplantısı için gönderdiği mektupta bile ''herkez'' yazıyorsa ''herkes'' üzerine düşeni yapmalıdır.
Leonturco
Tamam, kelime yazımlarında yapılan hatalar zaten aşikar, ancak Şafak'ın da belirttiği gibi bu kelime kısaltmaların tek sorumlusu dönemin (sanırım takriben 2000-2004 yılları arası olması lazım) GSM operatörleridir! :D
Ya ben hiç unutmuyorum, içime oturur hala aklıma gelse; o dönemdeki kız arkadaşımla haberleşmeye çalışmak çok pahalıydı, bir dakikası 4 kontör olan konuşmalar, mesaj başına 2 kontörler... sorundu sorun... :) şimdiki gibi şu kadar paraya sınırsızlar filan nerede... e o kadar sorunu tek mesajla veya en azından en ekonomik şekilde anlatmanın tek yolu, noktalamaları ve kelime arası boşlukları kesip yeni kelimeye büyük harfle başlamak ve mevcut kelimeleri kesmekti, şimdi bizler eğitim aldık, bilinçli kişileriz ama yeni neslin bir çoğu doğrunun bunlar olduğunu bilmeleri daha acı olanı.
Ama en büyük problemimiz nedir derseniz; araştırmamak, okumamak, kulaktan dolma bilgilere körü körüne inanmak, onları kural sanmak.
Çok teşekkürler Ümit abi, değindiğin bu güzel nokta için teşekkürler.
Cuprella
11-08-2013, 18:22
Önemsemek ile ilgili. Gün içinde onlarca mesaj gönderdiğim ya da bir yerlere bir şeyler yazdığım olur. Hiçbirinde kısaltma kullanmam. Zamanım kısıtlı da olsa bol da olsa yapmam. Hatta yazı dışında konuşma dilime de dikkat ederim. Özellikle 20 yaş altındaki gençler kelimeleri yanlış kullanmalarının yanı sıra noktalama işaretlerinden de habersiz ve bunu önemsemiyorlar da. 30-40 yaşında olup yapan da var elbet, yaşla sınırlamamak gerek. Ha bir de ağzı yaya yaya konuşma tarzları var ki, kendilerini sabah akşam ıslak odunla dövmek gerek. Bu durumlar, Türk dizilerinin, Gsm operatörlerinin ve internet aleminin milletimize hediyesidir. Kurtulabilirsek ne ala.
Tamam, kelime yazımlarında yapılan hatalar zaten aşikar, ancak Şafak'ın da belirttiği gibi bu kelime kısaltmaların tek sorumlusu dönemin (sanırım takriben 2000-2004 yılları arası olması lazım) GSM operatörleridir! :D
Ya ben hiç unutmuyorum, içime oturur hala aklıma gelse; o dönemdeki kız arkadaşımla haberleşmeye çalışmak çok pahalıydı, bir dakikası 4 kontör olan konuşmalar, mesaj başına 2 kontörler... sorundu sorun... :) şimdiki gibi şu kadar paraya sınırsızlar filan nerede... e o kadar sorunu tek mesajla veya en azından en ekonomik şekilde anlatmanın tek yolu, noktalamaları ve kelime arası boşlukları kesip yeni kelimeye büyük harfle başlamak ve mevcut kelimeleri kesmekti, şimdi bizler eğitim aldık, bilinçli kişileriz ama yeni neslin bir çoğu doğrunun bunlar olduğunu bilmeleri daha acı olanı.
Ama en büyük problemimiz nedir derseniz; araştırmamak, okumamak, kulaktan dolma bilgilere körü körüne inanmak, onları kural sanmak.
Çok teşekkürler Ümit abi, değindiğin bu güzel nokta için teşekkürler.
Harbiden aynen öyle ya. 100 kontör alıyorduk 2 kontor bi sms di. Birde 160 karakter olunca mecburen bulmaca çözer gibi kısaltıyorduk. Benim bütün yazma şeklimi bozan bu mevzudur :) Gerçi Lise 1 den tasdiknameyle kovulan biri için çokta bişi beklemeyin benden. K yerine q kullanan vs. yazanlarada ayar oluyorum.
platinne
12-08-2013, 00:57
Harbiden aynen öyle ya. 100 kontör alıyorduk 2 kontor bi sms di. Birde 160 karakter olunca mecburen bulmaca çözer gibi kısaltıyorduk. Benim bütün yazma şeklimi bozan bu mevzudur :) Gerçi Lise 1 den tasdiknameyle kovulan biri için çokta bişi beklemeyin benden. K yerine q kullanan vs. yazanlarada ayar oluyorum.
Hocayı mı dövdün la? :D
Hocayı mı dövdün la? :D
Yok moruk ya saygisizlik yok bende de sahil kenarina lise yaparlarsa yaz aylarinda sikinti oluyor :)
kısaltma kullanmıyorum ve kısaltma ile yazanların da yazdıklarını anlamıyorum
elimden geldiğince türkçe kullanıyorum
kullanmayanları yadırgıyorum
kendilerini bilgili göstermeye çalışıyorlar fakat bence başkalarına çok özeniyormuş gibi geliyor
kesinlikle doğru yazmakta fayda var!
Türkçede böyle işte, kısada yazsan farklı harflerle'de yazsan ne yazarsan yaz anlaşılıyor :)
Le10idas
12-08-2013, 12:10
http://r1308.hizliresim.com/1d/d/rd7m4.jpg (http://bit.ly/c25MCx)
Anlamlı.
ReinaLeon
12-08-2013, 12:27
Türkçe kadar zengin bir dili yozlaştırmayı başarabilmiş bir milletiz. Bunun en büyük sorumlusu kitap okuma alışkanlığını aşılamayı beceremeyen ezberci eğitim sistemi. Yurtdışında metro ve otobüste, ayakta ya da oturan herkes kitap okur. Bizde kitap okuyan belki 1-2 kişidir. Ona da garip garip bakarlar. Biraz kitap okumayı öğrensek dilimiz de dahil pek çok BAŞKA şeye de sahip çıkacağız aslında
hipokrat
12-08-2013, 12:53
https://fbcdn-sphotos-d-a.akamaihd.net/hphotos-ak-prn1/s403x403/148205_10152323109335046_1702307737_n.jpg
35LeonFR
12-08-2013, 13:17
Çok uzun zaman önce böyle bir konu açmak istedim, inanın utandım. Koca koca adamlar, üniversite mezunu arkadaşlar, hala okuyan kardeşler bu kadar mı bihaber olur Türkçe'den diye utandım. Türkçe yazıldığı gibi okunan bir dil. Buraya kadar tamam. Ama yazılanlara bakınca anlıyorum ki telaffuzumuzda da bir sıkıntı var. Türkçe'yi sadece yazarken değil, günlük hayatımızda bile doğru kullanmıyoruz demek ki.
- Dahi anlamındaki -de'yi ayrı yazamıyoruz.
- Soru eklerini bitişik yazıyoruz.
- -ki eklerini yanlış ayırıyoruz.
- Edilgenlik için sanki ek varmışçasına ¨yapa biliyorum¨ diye ayıranlar bile var.
- Murat Abi'nin değindiği nurtopu gibi bir ¨herkez¨imiz var.
- Y ile Ğ arasında nasıl bir git gelimiz olduğu belli bile değil. Eylenmek değil eğlenmek. Beyenmek değil beğenmek. Hatta ve hatta ¨değil¨ olmuş deyil.
Kitap okumuyoruz. Kitabı geçtim, gazete dahi okumuyoruz. Edebiyatla uzaktan yakından alakamız yok.
Büyüdüğümüz yerle de alakası var mutlaka; oturdum Osmanlıca öğrendim. Latin alfabesine geçmekle ne kadar doğru bir iş yapmış olduğumuzu gördüm. Türkçe yine aynı Türkçe. Ama Arap alfabesi konuştuğumuz sesleri yazıya geçirirken yetersiz kalıyor. Latin alfabesi bile yetersiz kaldığı için ğ, ç, ö, ş gibi harfleri eklemek zorunda kalmışız.
Şimdi oturdum bu kadar yazdım. Devlet babanın filtresinde takılır da TDK bana maaş verir belki... :)
+1 milyon katılıyorum..
Ben de özellikle telefon konuşmalarında falan "TAMAM OKEY" diye birşey duyduğumda fenalık geçiriyorum.. :)
Hadi "full dolu" ağızdan kaçabilir de tamam okey ne yahu? :)
Cuprella
13-08-2013, 00:20
Bir ara, bir sözlükte moderatörlük yaptım. Düşünsene; her dakika bir şey yazılan sözlük. Yazım yanlışı deryası. Delirirsin. Tek tek düzeltiyordum resmen. Baktım ki her cümleyi düzeltmek zorunda kalıyorum ''siz söyleyin de direkt ben yazayım!'' dedim içimden ve bıraktım. Her insan hata yapar elbet ama şüphelendiğiniz kelimenin yazımına bir bakın en azından. Dünden beri bakıyorum da bir ''hoşgeldin'' furyası. Ayrı yazılır arkadaşlar hoş geldin kelimesi. Her noktalama işaretinden sonra bir boşluk bırakılır. ''Her şey/bir şey'' gibi kelimeler ayrı yazılır. Hele ''-da ve -de' nin yazılışından bahsetmek istemiyorum bile. Uyarınca da ukalalık sanılıyor. Lütfen biraz daha dikkat. Yeni moda yanlış konuşmaksa eğer, siz de doğru konuşarak farklı olun. :)
Bir ara, bir sözlükte moderatörlük yaptım. Düşünsene; her dakika bir şey yazılan sözlük. Yazım yanlışı deryası. Delirirsin. Tek tek düzeltiyordum resmen. Baktım ki her cümleyi düzeltmek zorunda kalıyorum ''siz söyleyin de direkt ben yazayım!'' dedim içimden ve bıraktım. Her insan hata yapar elbet ama şüphelendiğiniz kelimenin yazımına bir bakın en azından. Dünden beri bakıyorum da bir ''hoşgeldin'' furyası. Ayrı yazılır arkadaşlar hoş geldin kelimesi. Her noktalama işaretinden sonra bir boşluk bırakılır. ''Her şey/bir şey'' gibi kelimeler ayrı yazılır. Hele ''-da ve -de' nin yazılışından bahsetmek istemiyorum bile. Uyarınca da ukalalık sanılıyor. Lütfen biraz daha dikkat. Yeni moda yanlış konuşmaksa eğer, siz de doğru konuşarak farklı olun. :)
çok doğrusunuz aylin hanım
kelimelerde takılanlar için
www.eksisozluk.com
Google (http://www.google.com)
.:: Trk Dil Kurumu ::. (http://www.tdkterim.gov.tr/bts/)
madem böyle bir konu var
birde şu kullanıcı adı meselesi var bence
arkadaşların çoğunun kullanıcı adı ya ingilizce yada anlamını tam kavrayamadığım kelimeler
madem tükçe yi savunuyor arkasında durmayı, destek vermeyi uygun görüyoruz / istiyoruz
böyle kullanıcı adlarımızı da değiştirsek nasıl olur
Cuprella
15-08-2013, 00:03
madem böyle bir konu var
birde şu kullanıcı adı meselesi var bence
arkadaşların çoğunun kullanıcı adı ya ingilizce yada anlamını tam kavrayamadığım kelimeler
madem tükçe yi savunuyor arkasında durmayı, destek vermeyi uygun görüyoruz / istiyoruz
böyle kullanıcı adlarımızı da değiştirsek nasıl olur
Taş geldi başıma. :)
Obsidyen bir kayaç ismidir. İngilizcesi ''Obsidian'' Mesleğimle de ilgili olan bir terimdir. Sevgiler.
Koray G.
15-08-2013, 00:29
Obsidyen bir kayaç ismidir. İngilizcesi ''Obsidian'' Mesleğimle de ilgili olan bir terimdir. Sevgiler.
Bende kullanıcı adınızı gördükçe merak ediyordum, mesleğim değince sormama gerek kalmadı hocam :D
Bu fotoğrafı ben çekmiştim geçtiğimiz dönem :) Gerçi mineroloji ve petrografi dersini kaldım ama bu yıl vereceğim inşallah :)
http://o1308.hizliresim.com/1d/h/rhjuh.jpg
kesinlikle maksadım o değildi
lütfen üstünüze alınmayın
daha bir çok kullanıcı var
birde "Obsidyen bir kayaç ismidir" kaya ismidir mi yazacaktınız
opsidian la ilgili bir tek bir çeşit kaya bulabildim de
kusura bakmayın
Cuprella
15-08-2013, 00:36
kesinlikle maksadım o değildi
lütfen üstünüze alınmayın
daha bir çok kullanıcı var
birde "Obsidyen bir kayaç ismidir" kaya ismidir mi yazacaktınız
opsidian la ilgili bir tek bir çeşit kaya bulabildim de
kusura bakmayın
Jeolojide ''kayaç'' denir. Bizim ders kitaplarımızda da öyle geçer. Rica ederim.
Jeolojide ''kayaç'' denir. Bizim ders kitaplarımızda da öyle geçer. Rica ederim.
anladım teşekkürler
cahilliğime verin
ne demişler "bilmemek ayıp değil öğrenmemek ayıp"
tekrar sağolun
sayenizde birşey daha öğrenmiş oldum
Cuprella
15-08-2013, 00:38
Bende kullanıcı adınızı gördükçe merak ediyordum, mesleğim değince sormama gerek kalmadı hocam :D
Bu fotoğrafı ben çekmiştim geçtiğimiz dönem :) Gerçi mineroloji ve petrografi dersini kaldım ama bu yıl vereceğim inşallah :)
http://o1308.hizliresim.com/1d/h/rhjuh.jpg
Ben de kayaçlar dersinden zar zor geçmiştim. Çok zor konular. Allah kolaylık versin. Obsidyen fotoğrafını da çaldım haberin olsun. :) Bir de cümlelerin sonuna nokta koyalım. :)
Ben de kayaçlar dersinden zar zor geçmiştim. Çok zor konular. Allah kolaylık versin. Obsidyen fotoğrafını da çaldım haberin olsun. :) Bir de cümlelerin sonuna nokta koyalım. :)
öğretmen im nokta zor iş
onun yerine ben enter tuşunu tercih ediyorum
olabilir mi
Cuprella
15-08-2013, 00:42
öğretmen im nokta zor iş
onun yerine ben enter tuşunu tercih ediyorum
olabilir mi
Olmaz. Noktalama işareti olmaması ya da yanlış kullanımı anlamı bozar. :)
Olmaz. Noktalama işareti olmaması ya da yanlış kullanımı anlamı bozar. :)
hepsine çok dikkat edersek yetişebilir miyiz sizce
Cuprella
15-08-2013, 01:13
hepsine çok dikkat edersek yetişebilir miyiz sizce
Ben ediyorum. Aslında etmiyorum. Kendiliğinden oturuyor bir süre sonra. Otomatik hale geliyor. İsteyen eder, isteyen etmez elbet.
Ben ediyorum. Aslında etmiyorum. Kendiliğinden oturuyor bir süre sonra. Otomatik hale geliyor. İsteyen eder, isteyen etmez elbet.
elimden geldiğince kelimeleri ve cümleleri düzgün yazmaya çalışıyorum
q klavye de 10 parmak kullanıca noktalama işaretleri serçe parmağa düştüğünden kullanmak biraz eziyet gibi oluyor
o yüzden cümleler arasını enter ile ayırıyorum
sürçü lisan etti isek affola
Aylin kayac ismi obsidyen mi yoksa obsidiyen mi?
Cuprella
15-08-2013, 14:22
Aylin kayac ismi obsidyen mi yoksa obsidiyen mi?
İkisi de kullanılıyor. Volkan camı demek aslında. Volkanik bir kayaç.