PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : ÖLÇüM HATASI- sapma oranı

gorkemsarigul
08-04-2008, 12:54
arkadaslar cogumuzun bildigi üzere hız göstergeleri saglıklı degerleri bizlere sunamıyor dolayısıyla göstergede gördüğümüz hızlarıda aslında yapamamış oluyoruz ve araçlarımızın son hızlarını saglıklı bir şekilde ölçemiyoruz

ben bir çözüm yolu olarak düşündüğüm yol bilgisayarını son hız anında sıfırlama metodunu denedim o işlemi yaptıgımda %3 - %4 gibi bir fazla ölçüm oldugunu gördüm.

ben mesela cordoba 1.4 TDI ile 200km/H hızı gördüm göstergede..

bu işlemi bir başka araçta uygulayanlar bu sapmanın %7-%8 lerde seyir ettiğini belirttiği için her aracın sapma oranıda farklı oldugunu göz önüne alarak bunun en saglıklı biçimde nasıl ölçülebilecegini araştırırsak sizce en saglıklı ölçüm nasıl yapılır?

gps ile ölçüm en dogrusu deniliyor...

eger fabrika çıkısında üzerinde bulunan sayac ve km göstergelerimizin hatalı ölçüm yaptıgını kanıtlarsak bunun değişimini talep etme olasılıgımız vardır diye düşünüyorum??

quoasimodo
08-04-2008, 13:29
hata değeri %10 civarında!
bu yüzden senin görebileceğin gerçek hız 180 km/s'i geçemez. zaten fabrika verileri de 177 km/s olarak belirlemiş son hızı. ve sen yine fabrika test pilotlarından daha iyi iş çıkarmışsın! :P

gps üzerindeki hız verileri daha doğru ve 100 km hız ibrede görünürken gps 92 km gösteriyor

gorkemsarigul
08-04-2008, 13:31
peki bu ölçümü ben nasıl yapabilirim yada benim göstergelerimi düzeltme imkanım varmıdır? yani sonucta bir ölçüm hatası var tamam her ölçüm aletinin bir hata yüzdesi vardır ama bunu düzeltme yolu varmıdır?

quoasimodo
08-04-2008, 13:41
aslında bunun çözümü hassas ölçüm cihazları yapmaktan geçiyor ama fabrikaların yüksek maliyeti göze almamaları nedeni ile belli oranlarda hata payları göz ardı ediyorlar. zaten trafikte, radar kontrollerindeki %10 tolerans da bu gibi sebeplerden tanınıyor.

gorkemsarigul
08-04-2008, 13:53
buradan devam edebilirz.

gorkemsarigul
08-04-2008, 14:11
trafik %10 tölerans saglamasının amacı bu olmasa gerek cünkü hiçbir araç az göstermiyordu yani 90km/h gösteripte aslında 100km/h ile giden araç görmedim ben?

göstergelerimizi değiştirme olasılıgımız nedir? garantiden değişmesi gerekir diye düşünüyorum???

Avalon
09-04-2008, 08:41
Benzer birşeyi bende farklı başlık altında sormuştum...Bende servislerin bu konuda kalibrasyon yapabiliyor olması gerektiğini düşünüyorum...Çünkü araçlarımızın jant ve lastik ebatlarını değiştirdiğimizdede , yuvarlanma çapının değişmesine bağlı olaraktan km sayaçlarımız yine yanlış göstermeye başlıyor...Bununda kalibre edlerek düzeltilmesi gerek bence...Benim bildiğim her türlü ölçüm cihazında doğru değeri yakalamak için bir kalibrasyon ayarı vardır...

quoasimodo
09-04-2008, 09:10
daha önce de belirttiğim gibi bu konuştuğumuz imkansız olan birşey değil. sadece maliyetli bir olay.
birebir hızı tespit etmemizin bize olan fayda ve maliyetini oranladığında fabrikalar maliyet sebebi nedeniyle belli bir orandaki sapmayı göz ardı ediyorlar...
düşük hızlarda sapma oranı düşük oluyor... ancak sürat arttıkça bu orandaki hata değeri de yükseliyor.
kendi araçlarımız için bir tespit yapmadım ama bir 93-98 vectralarda 140 km üzerinde inanılmaz bir sapma oluyordu.

bazen duyarız abartılı süratlerin yapıldığını...
mantıklı düşününce şöyle birşey çıkıyor ortaya, bir araç eğer üzerinde oynama yapılmadıysa nasıl olurda fabrikanın verdiği değerler üstüne çıkabilir...
fabrikalarda yapılan yüzlerce testin elde edilen sonuçları içerisinden, yakıt için en düşük değerler, hızlanma ve son sürat testleri için ise en yüksek değerler yayınlanır.
ve denir ki bu araç bu tüketim değerini yakaladı, bu araç bu sürate ulaştı diye. uygun şartlar oluştuğunda tekrar bu değerleri yakalayabilir yani potansiyel var ama bizim gibi amatör kullanıcılar için bu değerlere ulaşmak gerçekten zor.

bu durumda meydan hata paylarına kalıyor!

LiaTeD
09-04-2008, 10:00
gps olayında ben de bir konuya değinmek istiyorum...gps de "0" hata değil.şöyleki 1 hafta kadar acer'ın gps cihazını test ettim. hızlanırken mesela 70 le giderken 64 falan gösteriyordu fakat daha sonra ilginçtir ki 90 la yavaşlarken de mesela kadran 80 edüştüğünde 82 idi. bu da gps'in 1 sn bile olsa tepkilerinde geciktiğini gösteriyor. sabit hızda 120 ile giderken gps 118 gösteriyordu ki bu da benim araçta zaten lastikler değişten onla alakalı olabilir diye düşündüm. araç son hızına gelince de sonuçta biz araçlarımızın son hızını otoyollarda deniyoruz. fabrika verileri tam düz yollarda verilir. biz denediğimizde ise yoldaki en düşük eğim bile araç son hızını en az 10-20 km etkileyebilir. size dümdüz gibi gelen bir yol aslında yokuş aşağı ya da yukarı olabilir. çok uzun ve geniş bir yolda bunu anlamak neredeyse imkansızlaşır. bu yüzden bence çok takmamak lazım. hızlı gitmek isteyenler ibreye takılmasın, bassın gitsin bence.

gorkemsarigul
09-04-2008, 10:04
bahadır abi cok güzel söyledin fakat son hız konusunda benim bildigim kadarıyla araçlarımızın kataloglarında yer alan degerler örneğin benim aracımda 177 km/H olması lazım bu hız aracın sıhhatli bir şekilde yani motora aktarma organlarına zarar vermeden hiçbir risk alınmadan gidilen hızdır diye biliyorum... yani max hızımızı bu verilen degerde tutarsak aracımıza hiçbir şekilde zarar vermemiş oluruz....

ben sayacta yaptıgım 200km/H hızı biraz daha iniş olsa arabada tek olsam baska agırlık olmasa min bi 5kmdaha iniş olsa o hızı çok rahat 205km/H - 210km/H hıza ulaştırıdım yani gps ölçümüylede olsa 177km/H hızı geçmiş olurdum;)

gorkemsarigul
15-04-2008, 20:15
kimsenin bi fikri yokmu?