Orijinalini görmek için tıklayınız : Büyük Ebat Lastik Tercihi Sorunsalı
doguayaz
20-06-2019, 00:12
Aracımın önceki sahibinin 215 40 17 yerine 225 45 17 kullanması münasebetiyle çeşitli sorunlar yaşadım, Bunlar nelerdir paylaşmak istedim.
Öncelikle aracı aldığım ilk günden bu yana aracın hep haddinden fazla yüksek olduğunu düşündüm
Bir ara yanıma aynı araçtan park edince metremi çıkardım ve davlumbazları ölçtüm. Sonuç : Arkada 4 cm , Önde 2 cm yüksek kaldığı ortaya çıktı,
Bir diğeri otoban da 150 km üzeri hızlarda dalgalanma oluyor, suda ilerleyen vapur gibi bir durum hissettiriyor , Bu tüm ibizalarda mı var yoksa benim aracın altına giren rüzgardan ötürü mü bilemedim.
Ayrıca Virajlarda şayet sağa ya da sola eğim varsa arka lastikten sürtme sesi alıyorum.
Görseller aşağıda, yeni lastik için Nokian Zline düşünüyorum. Daha önce kullanmıştım, yumuşak hamurlu konforlu bir lastikti, önerisi olan var mı ?
Edit: Aşağıda konuşulanlarla özet geçecek olursak ; Orijinal lastiğe nazaran dünya normlarında verilen tölerans değerinin çok ötesine geçmesi sonucu ;
1 - Aracın ağırlık merkezini yukarı çekmesiyle oluşan yola tutunma problemi.
2 - Yüksek hızlarda altına giren havayla beraber yoldaki esnemelerde sudaki geminin dalgalanması efekti,
3 - Lastik çapının büyümesiyle, balatalara binen ekstra yükten dolayı frenlemede zayıflık ve sarf malzemenin çabuk yıpranması.
4 - 0-100 Hızlanmada düşüş. Performans kaybı.
5 - Şanzıman a ekstra yük bindirmesiyle beraber meydana getirdiği geçiş kararsızlığı ve balatayı erken yıpratması.
6 - Hız göstergesinde sapma farklılığı
7 - Süspansiyonun çalışma eşiğini & aralığını değiştirmesi.
Katılmadığınız nokta olursa lütfen belirtiniz.
https://i.ibb.co/kqjbdwx/001.jpghttps://i.ibb.co/Jx8kgbb/02.jpghttps://i.ibb.co/RBk85Nf/03.jpghttps://i.ibb.co/Zg2dF1m/04.jpg
Tam olarak benzer dusunceler icindeydim, 225 45 17 niyetindeyken nokta atisi oldu. Komfor nasil peki? Spor yay var mi aracinizda? Ben falkenlere bakmistim, onlar icin de iyi seyler okudum hep.
doguayaz ve Sinan kardeşlerim aracınız b sınıfı olduğundan c sınıfı araçlarda kullanılan lastik ebadını kullanmamamız lazım
eklediğim konu sizlere fikir verip yardımcı olacaktır diye düşünüyorum
http://www.seatclubturkey.com/teknik-destek/55100-lastik-olcusu-secimi-ve-hesaplanmasi.html
doguayaz
20-06-2019, 08:52
Tam olarak benzer dusunceler icindeydim, 225 45 17 niyetindeyken nokta atisi oldu. Komfor nasil peki? Spor yay var mi aracinizda? Ben falkenlere bakmistim, onlar icin de iyi seyler okudum hep.
Yok yok aman deyim :). Konfor iyi ama sanki süspansiyonun çalışma aralığını da bozuyor bence.Araca dört kişi binince daha konforlu oluyor ilginç bi şekilde
Araçta spor yay yok ancak ebat büyük olduğundan çamurluklara yakın duruyor ve yay varmış izlenimi veriyor. Ama detaylı inceleyince ön ve arka tampon yüksekliği ele veriyor aracı.
Standart dışı ölçüler süspansiyonları zorluyor sanırım.
Falkene de bakacağım teşekkür
Bu arada bizim lastiklerin orijinali 215 40 17 dımı?
G8341 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
doguayaz
20-06-2019, 08:56
doguayaz ve Sinan kardeşlerim aracınız b sınıfı olduğundan c sınıfı araçlarda kullanılan lastik ebadını kullanmamamız lazım
eklediğim konu sizlere fikir verip yardımcı olacaktır diye düşünüyorum
http://www.seatclubturkey.com/teknik-destek/55100-lastik-olcusu-secimi-ve-hesaplanmasi.htmlİsmail abi özlemişim senin Hızır gibi yetişen cevaplarını :). Teşekkür.
Abi bu ölçüler hızlanmayı ve gösterge de sapmayı da etkiledi. Ayrıca şanzımanı daha çok yüke maruz bırakıyor. .
Obd cihazı ile 0-100 ölçtüm ortalama 1 sn daha geç hızlanıyor araç. Zaten hissedebiliyorum.
Şu an gösterge deki sapma daha az ama. Gps le hemen hemen aynı değerleri gösteriyor.
İsmail abi özlemişim senin Hızır gibi yetişen cevaplarını :). Teşekkür.
Abi bu ölçüler hızlanmayı ve gösterge de sapmayı da etkiledi. Ayrıca şanzımanı daha çok yüke maruz bırakıyor. .
Obd cihazı ile 0-100 ölçtüm ortalama 1 sn daha geç hızlanıyor araç. Zaten hissedebiliyorum.
Şu an gösterge deki sapma daha az ama. Gps le hemen hemen aynı değerleri gösteriyor.
hızlanmayı, km sapması yol tutuş ve frenleme yanında hiç önemli değil bence
otoriteler yol tutşu ve frenleme için %3 tolerans (yurt dışında %2) aşımını kesinlikle önermiyorlar
215/40/17 den 225/45/17 ye %4,8 dönüşüm oluyor ki kesinlikle kabul edilemez bir seviye bence
az kullanılmış yada nisbeten uygun fiyatlı lastiklere bakmanı tavsiye ederim
falken bu markalar arasında tavsiye edebileceğim bir lastiktir
illa bir değişiklik yapılacaksa 205/45/17 seçilebilir
zira yanak yüksekliği 8,6 cm (215/40/17) den 9,22 cm ye (205/45/17) çıkıyor
%2,02 lik bir değişim oluyor ki kabul edilebilir seviyede
doguayaz ; Orjinal ölçüden büyük lastik kullanımı hakkındaki tecrübeleriniz çok kıymetli ve forumda bir çok üyemizin kafasında oluşan sorulara ışık tutacak nitelikte paylaşımınız için teşekkürler,
bildiğim kadarıyla 2016 öncesi İbizalarda teknik belgede önerilen lastik jant ölçüleri ;
1-15 inç 185/60/15 16 inç 215/45/16, 17 inç 215/40/17 olarak geçiyor,
son nesil yeni kasa ibizalarda bu ölçü değişmiş durumda çap bir üst ebata çıkmış
2-15 inç 185/65/15, 16 inç 215/50/16, 17 inç 215/45/17 olarak güncellenmiş bu ölçülerde konfor bir tık daha iyileştirilmiş,
aracınız yeni kasa İbiza ise ikinci seçenekteki lastik kombinasyonlarından birisini kullanabilirsiniz kolaylıklar dilerim.
doguayaz
20-06-2019, 12:34
doguayaz ; Orjinal ölçüden büyük lastik kullanımı hakkındaki tecrübeleriniz çok kıymetli ve forumda bir çok üyemizin kafasında oluşan sorulara ışık tutacak nitelikte paylaşımınız için teşekkürler,
bildiğim kadarıyla 2016 öncesi İbizalarda teknik belgede önerilen lastik jant ölçüleri ;
son nesil yeni kasa ibizalarda bu ölçü değişmiş durumda çap bir üst ebata çıkmış
2-15 inç 185/65/15, 16 inç 215/50/16, 17 inç 215/45/17 olarak güncellenmiş bu ölçülerde konfor bir tık daha iyileştirilmiş,
aracınız yeni kasa İbiza ise ikinci seçenekteki lastik kombinasyonlarından birisini kullanabilirsiniz kolaylıklar dilerim.
Rica ederim Ümit Bey, ilk günden bu yana bi anormallik olduğunu seziyordum ancak iyice tecrübe edip öyle konu açmak istedim. Şimdi yazılanlara göre yukarıda özet geçeceğim.
Aracımda bu;
http://i68.tinypic.com/9iybna.jpg
Rica ederim Ümit Bey, ilk günden bu yana bi anormallik olduğunu seziyordum ancak iyice tecrübe edip öyle konu açmak istedim. Şimdi yazılanlara göre yukarıda özet geçeceğim.
Aracımda bu;
Benim 2013 İbiza CUPRA ile aynı kasa maşallah çok temiz güle güle kullan.
ümit abim
bildiğim kadarı ile yeni b kasa vag (ibiza / fabia / polo / a1) araçlarda 16 jantta 195/55/16 ebat lastik kullanılıyor
ümit abim
bildiğim kadarı ile yeni b kasa vag (ibiza / fabia / polo / a1) araçlarda 16 jantta 195/55/16 ebat lastik kullanılıyor
Doğrudur İsmail benim bahsettiğim 215/50/16 da dönüşüm farkı yüzde olarak sıfıra yakın yol tutuş için 215 taban daha elverişli malum
Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
Doğrudur İsmail benim bahsettiğim 215/50/16 da dönüşüm farkı yüzde olarak sıfıra yakın yol tutuş için 215 taban daha elverişli malum
Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
aynen 215 yol tutuşu iyi olur tabiki de
1.6 tdi motora hadi neyse de ama 1 lt motor ve dsg şanzımana ağır kaçabilir diye düşünüyorum
http://www.hizliresimyukle.com/images/2019/06/20/fe8bd3b4d05fddc55c1fa856786e0c0d.jpg
aynen 215 yol tutuşu iyi olur tabiki de
1.6 tdi motora hadi neyse de ama 1 lt motor ve dsg şanzımana ağır kaçabilir diye düşünüyorum
http://www.hizliresimyukle.com/images/2019/06/20/fe8bd3b4d05fddc55c1fa856786e0c0d.jpg
Haklısın yeni modellerdeki iyileştirmeler hem çevreci hem de ekonomi odaklı olunca orjinal ölçülerin dışına çıkmamak lazım,
şöyle Amerikan vari 450 beygir hemi motor olacak ki istediğini yapasın bizim yumruk kadar motorlara çok da yük bindirecek uygulamalar hem zarar hem de haram.
ercanb27
21-06-2019, 10:25
215/45/16 orjinal ebatımdan 195/50/16 ebata geçeceğim kısmet olursa marka olarakta falken düşünüyorum. değişim olarak fark yok denecek kadar az tek kafama takılan ve sizlerden yardımınızı istediğim konu aracım 215 den 195 e geçecek olması da toplamda aracın yere değecek lastiğinin 8 cm azalması gibi durum oluşturuyor yani araç 8 cm daha az yere basacak diye düşünüyorum acaba yanlışmı düşünüyorum. bu değer yol tutuşunda aracı ne kadar etkiler çok olumsuz etki olacaksa değiştirmeyeceğim yardımlarınız için çok teşekkür ederim...
215/45/16 orjinal ebatımdan 195/50/16 ebata geçeceğim kısmet olursa marka olarakta falken düşünüyorum. değişim olarak fark yok denecek kadar az tek kafama takılan ve sizlerden yardımınızı istediğim konu aracım 215 den 195 e geçecek olması da toplamda aracın yere değecek lastiğinin 8 cm azalması gibi durum oluşturuyor yani araç 8 cm daha az yere basacak diye düşünüyorum acaba yanlışmı düşünüyorum. bu değer yol tutuşunda aracı ne kadar etkiler çok olumsuz etki olacaksa değiştirmeyeceğim yardımlarınız için çok teşekkür ederim...
kardeşim birde şu yönden bakman lazım
8 cm azalacak fakat 8 cm azalacak kısma aracın ağırlığı daha çok hissettirecek
şöyle bir örnek vermem gerekirse
kutup ayıları donmuş gölet üstünde yürümezler yüz üstü yatıp sürünürler
çünkü yürüme yaptıklarında her bir ayağına düşen ağırlığı buzun o noktasını kırabilir
ama vücut ağırlığını buz yüzeyine yaydıklarında buzun kırılma oranı azalır
bir örnek daha vereyim
fil yürüdüğünde ayak hareketleri uzak mesafelerden toprakta hissedilir
fil sürünerek gitseydi hareketleri uzak mesafelerden hissedilmezdi
bunun tam tersini aracındaki lastik değişimi için düşünebilirsin
hızlanmayı, km sapması yol tutuş ve frenleme yanında hiç önemli değil bence
otoriteler yol tutşu ve frenleme için %3 tolerans (yurt dışında %2) aşımını kesinlikle önermiyorlar
215/40/17 den 225/45/17 ye %4,8 dönüşüm oluyor ki kesinlikle kabul edilemez bir seviye bence
az kullanılmış yada nisbeten uygun fiyatlı lastiklere bakmanı tavsiye ederim
falken bu markalar arasında tavsiye edebileceğim bir lastiktir
illa bir değişiklik yapılacaksa 205/45/17 seçilebilir
zira yanak yüksekliği 8,6 cm (215/40/17) den 9,22 cm ye (205/45/17) çıkıyor
%2,02 lik bir değişim oluyor ki kabul edilebilir seviyede
215'ten 205'e inmek de pek istemiyorum.. Yol tutuşla alakalı çok zorlayıcı ve tehlikeli hamleler yapmam ama yine de lastiğin tabanının daralması beni mutlu edecek bir şey değil :) yoksa lastik de hafifleyeceği için hızlanmaya da katkısı olur, ama bana o lazım değil :) pist veya rolling koşturan biri değilim.
@doguayaz (http://www.seatclubturkey.com/members/561.html) ; Orjinal ölçüden büyük lastik kullanımı hakkındaki tecrübeleriniz çok kıymetli ve forumda bir çok üyemizin kafasında oluşan sorulara ışık tutacak nitelikte paylaşımınız için teşekkürler,
abicim 215/50 R16 olacak yanılmıyorsam bizim kasadaki lastik ölçüsü. ** Düzeltme, 215/45 R16 olmalıymış. **
Aracımda bu;
maşallah dolu dolu duruyor şimdi bu da, estetik olarak bence çok güzel :) ama fonksiyon ve güvenlik kısmı daha mühim..
çünkü yürüme yaptıklarında her bir ayağına düşen ağırlığı buzun o noktasını kırabilir
bir örnek daha vereyim
abicim yeni uyandım sayılır yazdıklarını idrak etmem bir 30 saniyemi aldı :D bir başka bakış açısı da şu, buzlanma nedeniyle patinaja düşen araçlarda, çekiş yapan tarafın üstüne oturup tekerleklerin tutunmasını amaçlar insanlar :) Ama buralarda hiç kar-buz olmadığından incelememiştim işin bilim kısmını, hesaba katılmayan etmenler olabilir vatandaşın basit çabasında :) :)
doguayaz
21-06-2019, 12:03
Maşallah dolu dolu duruyor şimdi bu da, estetik olarak bence çok güzel :) ama fonksiyon ve güvenlik kısmı daha mühim..
Evet göz dolduruyor gerçekten de, ya şu an beni rahatsız eden bişe yok ama gerçekleri de sıraladık görüldüğü üzere.
İşte bunun da bi tık ötesi de şu oluyor zaten :)
https://i.ytimg.com/vi/h3DzGj3FA80/maxresdefault.jpg
ercanb27
21-06-2019, 13:09
bir örnek daha vereyim
senin söylediklerinden anladığım kadarıyla lastiklere binen yük daha da artacak demek oluyor yol tutuşundan bir sıkıntı olmaz inşallah hatta ben arabanın daha da rahatlayacağını düşünüyorum ismail abi ,örnekler süperdi
215'ten 205'e inmek de pek istemiyorum.. Yol tutuşla alakalı çok zorlayıcı ve tehlikeli hamleler yapmam ama yine de lastiğin tabanının daralması beni mutlu edecek bir şey değil :) yoksa lastik de hafifleyeceği için hızlanmaya da katkısı olur, ama bana o lazım değil :) pist veya rolling koşturan biri değilim.
abicim 215/50 R16 olacak yanılmıyorsam bizim kasadaki lastik ölçüsü.
maşallah dolu dolu duruyor şimdi bu da, estetik olarak bence çok güzel :) ama fonksiyon ve güvenlik kısmı daha mühim..
abicim yeni uyandım sayılır yazdıklarını idrak etmem bir 30 saniyemi aldı :D bir başka bakış açısı da şu, buzlanma nedeniyle patinaja düşen araçlarda, çekiş yapan tarafın üstüne oturup tekerleklerin tutunmasını amaçlar insanlar :) Ama buralarda hiç kar-buz olmadığından incelememiştim işin bilim kısmını, hesaba katılmayan etmenler olabilir vatandaşın basit çabasında :) :)
ben polo gti ıma 16 jant aldım ve orijinal ebat 215/45/16 lastik taktım baya fark etti
yollar bozuksa ve arç güçlü ise kesinlikle bu kombinasyonu tavsiye ederim
araç güçsüz ise 195/50/16 tavsiye ederim
215 taban seçilecekse jant genişlğinin 7" olmasın da bence çok önemli
195 taban seçildiğinde 6,5" genişliğindeki jant yetecektir
6R polo, 6J ibiza da 16" janttaki lastik ebadı 215/45/16
yeni kasaların 16" janttaki lastik ebadı clio IV ile aynı yani 195/55/16
wrc (world rally championship) de etaplar karlı ise toprak yada asfalt etaplarda kullandıkları lastiklerden çok çok daha dar tabanlı lastik kullanıyorlar
yani 1 - 2 cm lik fark dönüşüm toleransını içerisinde ise konfor / sportiflik tercihine göre değiştirilebilir gibime geliyor
toyota yaris wrc aracı
1. resim karlı etap (lastik taban genişliğine dikkat)
2. resim toprak etap (lastik taban genişliğine dikkat)
http://www.sacarfan.co.za/wp-content/uploads/2018/02/WRC_Sweden-4-2-933x400.jpg
https://cdn-1.motorsport.com/images/mgl/YpvjX8M0/s8/wrc-rally-mexico-2017-juho-hanninen-kaj-lindstrom-toyota-yaris-wrc-toyota-racing.jpg
senin söylediklerinden anladığım kadarıyla lastiklere binen yük daha da artacak demek oluyor yol tutuşundan bir sıkıntı olmaz inşallah hatta ben arabanın daha da rahatlayacağını düşünüyorum. örnekler süperdi
aynen lastiklere binen yük daha da artacak
bir sıkıntı olmayacaktır
ercanb27
21-06-2019, 14:02
bir örnek daha vereyim
ismail abi madem öyle lastiklere binen yük artacak arabanın yere yapışması daha çok olmayacakmı ilk kalkışlar vs daha zor olmayacakmı ne dersin yakıt tüketiminin artacağı anlamına gelirmi ilk kalkışların daha zor olmazı ancak diğer yönden aracın yere yapışan miktarında 8 sm lik bir azalma aracı rahatlatacak noktasıda var sonuç olarak artı ve eksileri var...
Sinan ; Merhaba Sinan bizim kasa İbizalarda orjinal ölçü 15 inç 185/60/15 , 16 inç 215/45/16 , 17 inç 215/40/17 olarak belirlenmişken,
yeni kasa ibizalar da çap % 2,98 büyütülerek 15 inç 185/65/15, 16 inç 215/50/16 , 17 inç de 215/45/17 olarak değiştirilip güncellenmiş olduğu görülüyor burada Bayi
Başaran' da yaptığım incelemelerde de yeni kasa İbaza daki 15 inç lastik ölçülerinin bu şekilde olduğunu gördüm.
Ancak Tyrerewievs sitesinde global lastik piyasasında yaptığım aramalarda 215/50/16 ölçüsünde sadece iki adet lastik gözükmekte demek oluyor ki 215/50/16 ölçü üretilmiyor çok ara bir ölçü bu yüzden en yakın 195/55/16 kullanılması gerekiyor,
ayrıca ben 5 sezondur kışın İbiza CUPRA da jant lastik set olarak 185/60/15 kullanıyorum 40 yanaktan 60 yanağa geçiş soğuk kış şartlarında sertleşen lastiğe göreceli olarak artı konfor katıyor kış lastiği beklenmedik hava şartlarında daha güvenli yol alma imkanı sağlıyor, karlı yolda dar taban daha güvenli yol alıyor kayma eğilimi azalıyor,
Örneğin 2018 Kasım başında İbiza CUPRA ile 15 inç jant lastikli kombinasyonuyla Antalya' dan Osmaniye'ye oradan İskenderun Hatay' a seyahatlerim oldu Gidişte Ereğli çıkışından Pozantı Adana otoyoluna girdim bu yolda 15 inç 185 tabanlı lastikleri test ettim 215 tabanlı lastiğe göre tecrübemi soracak olursanız 190 ila 200.km hızlara kadar çok rahat hakimiyet gösterdi virajlarda da pilotajı iyi kullanmak şartı ile hiç de çizgiden sapma yaşamadım bizim araçlar hafif olduğundan açıkçası zaten yol tutuş bir C segment ya da D segment araçlar kadar güçlü değil yanal rüzgarlardan çok etkilenen bir kasa benim tecrübelerim pistte zaman ile yarış tur zamanı hesabı yapmadıktan sonra geniş taban lastik ile muadili dar taban lastiğin biraz görsel ile alakası var, daha yüksek hızlara çıkan GTI , CUPRA , VRS gibi modellerde geniş taban daha güvenli tabi ki de hız için düşük yanaklı lastik şart, dar yanak daha sert yapıda olduğundan virajlarda yanal kuvvetlere karşı daha rahat başa çıkıyor araç yatmıyor, bu da gaz kesmeden ilerlemeyi sağlıyor,
stabil kullanımlarda ve yüksek hızlara çıkmadıktan sonra geniş tabanın orjinal çapa sadık kalmak kaydı ile sürüşte farkını anlamak için çok sert kullanmak gerektiğini farkın ancak bu durumda anlaşılacağını düşünüyorum. Dar taban lastik daha hafif olacağından araç daha atak son hızı da minimal olarak yüksek oluyor bunu da belirteyim ercanb27
ismail abi madem öyle lastiklere binen yük artacak arabanın yere yapışması daha çok olmayacakmı ilk kalkışlar vs daha zor olmayacakmı ne dersin yakıt tüketiminin artacağı anlamına gelirmi ilk kalkışların daha zor olmazı ancak diğer yönden aracın yere yapışan miktarında 8 sm lik bir azalma aracı rahatlatacak noktasıda var sonuç olarak artı ve eksileri var...
lastiklere binen yük artacak ama sürtünme kuvveti azalacak
bu şekilde kendini dengelemiş olacaktır diye düşünüyorum
sürtünme azalacağından agresif kalkışlarda patinaja düşebilir ama yakıt azalacaktır
kardeşim alıntı ile etiketlemeyi aynı mesajda kullanmazsan memnun olurum
zira her iki taraftan da bildirim gelmekte
ercanb27
21-06-2019, 14:24
Sinan ; Merhaba Sinan bizim kasa İbizalarda orjinal ölçü 15 inç 185/60/15 , 16 inç 215/45/16 , 17 inç 215/40/17 olarak belirlenmişken,
yeni kasa ibizalar da çap % 2,98 büyütülerek 15 inç 185/65/15, 16 inç 215/50/16 , 17 inç de 215/45/17 olarak değiştirilip güncellenmiş olduğu görülüyor burada Bayi
Başaran' da yaptığım incelemelerde de yeni kasa İbaza daki 15 inç lastik ölçülerinin bu şekilde olduğunu gördüm.
Ancak Tyrerewievs sitesinde global lastik piyasasında yaptığım aramalarda 215/50/16 ölçüsünde sadece iki adet lastik gözükmekte demek oluyor ki 215/50/16 ölçü üretilmiyor çok ara bir ölçü bu yüzden en yakın 195/55/16 kullanılması gerekiyor,
ayrıca ben 5 sezondur kışın İbiza CUPRA da jant lastik set olarak 185/60/15 kullanıyorum 40 yanaktan 60 yanağa geçiş soğuk kış şartlarında sertleşen lastiğe göreceli olarak artı konfor katıyor kış lastiği beklenmedik hava şartlarında daha güvenli yol alma imkanı sağlıyor, karlı yolda dar taban daha güvenli yol alıyor kayma eğilimi azalıyor,
Örneğin 2018 Kasım başında İbiza CUPRA ile 15 inç jant lastikli kombinasyonuyla Antalya' dan Osmaniye'ye oradan İskenderun Hatay' a seyahatlerim oldu Gidişte Ereğli çıkışından Pozantı Adana otoyoluna girdim bu yolda 15 inç 185 tabanlı lastikleri test ettim 215 tabanlı lastiğe göre tecrübemi soracak olursanız 190 ila 200.km hızlara kadar çok rahat hakimiyet gösterdi virajlarda da pilotajı iyi kullanmak şartı ile hiç de çizgiden sapma yaşamadım bizim araçlar hafif olduğundan açıkçası zaten yol tutuş bir C segment ya da D segment araçlar kadar güçlü değil yanal rüzgarlardan çok etkilenen bir kasa benim tecrübelerim pistte zaman ile yarış tur zamanı hesabı yapmadıktan sonra geniş taban lastik ile muadili dar taban lastiğin biraz görsel ile alakası var, daha yüksek hızlara çıkan GTI , CUPRA , VRS gibi modellerde geniş taban daha güvenli tabi ki de hız için düşük yanaklı lastik şart, dar yanak daha sert yapıda olduğundan virajlarda yanal kuvvetlere karşı daha rahat başa çıkıyor araç yatmıyor, bu da gaz kesmeden ilerlemeyi sağlıyor,
stabil kullanımlarda ve yüksek hızlara çıkmadıktan sonra geniş tabanın orjinal çapa sadık kalmak kaydı ile sürüşte farkını anlamak için çok sert kullanmak gerektiğini farkın ancak bu durumda anlaşılacağını düşünüyorum. Dar taban lastik daha hafif olacağından araç daha atak son hızı da minimal olarak yüksek oluyor bunu da belirteyim ercanb27
teşekkür ederim cevabın için anladığım kadarıyla bizim yani normal sürücülerin anlayabileceği bir farklılık olmaz araç dahada rahatlar diyorsunuz. 215/45/16 benim gözlemlerim aracı çok tutuyor sanki gazdan ayağınızı çektiğinizde araç gitmiyor gibi hissettiriyor. bende bu sebepten kullanıcı yorumlarına dayanaraktan 215/45/16 dan 195/50/16 lastiğe geçmeyi düşünüyorum marka olarakta falkeni düşünüyorum tekrar teşekkür ederim
doguayaz
21-06-2019, 17:10
Bu olaya şu benzer örneği de ekleyebiliriz. Çöldeki safari turlarında araçlar araziye çıkmadan evvel, Birim yüzeye düşen ağırlığı azaltıp kuma batmaması için lastiklerin havasını belli bi miktarda indirirler.
215 taban seçilecekse jant genişlğinin 7" olmasın da bence çok önemli
evet bunu atlamışım,
120 km üzeri hızlarda slalom hareketlerinde araç bariz bir şekilde lastiklerden yanal hareket yapıyor.
Şu an 225 tabanlı lastik janttan hafif dışarıda duruyor. Benim jant 7 inç sanırım. Görünürde ne olabilir ki diyorsun fakat sert hareketlerde lastik janttan ayrılmak istermişcesine kendini hafiften dışa atıyor.
Bu olaya şu benzer örneği de ekleyebiliriz. Çöldeki safari turlarında araçlar araziye çıkmadan evvel, Birim yüzeye düşen ağırlığı azaltıp kuma batmaması için lastiklerin havasını belli bi miktarda indirirler.
evet bunu atlamışım,
120 km üzeri hızlarda slalom hareketlerinde araç bariz bir şekilde lastiklerden yanal hareket yapıyor.
Şu an 225 tabanlı lastik janttan hafif dışarıda duruyor. Benim jant 7 inç sanırım. Görünürde ne olabilir ki diyorsun fakat sert hareketlerde lastik janttan ayrılmak istermişcesine kendini hafiften dışa atıyor.
bunda yanak yüksekliği de etkili olabilir ama, sadece jant genişliğinden ziyade :)
evet bunu atlamışım,
225 taban lastik için 7,5" genişliği olan jant daha ideal olur
zaten c sınıfı araçların geneli 18" jant ve 225/40/18 ebat lastik kombinasyonundaki jantlar 7,5" genişliğindedir
c sınıfı araçlarda 17" jantların çoğu 7" genişliğinde olduğundan 225 taban lastik biraz daha bombeli durmaktadır
buda kozmetik olarak pek hoş durmaz
şu an ben polo gti ıma 7" genişliğinde 16" jant ve 215/45/16 lastik taktırdım
lastik yanakları düz durduğundan görüntü olarak benim hoşuma gidiyor
asıl kullanma amacım yolların çok bozuk olup lastik deformasyonlarını ve araç içindeki seslerin ortaya çıkmasını en aza indirgemek
doguayaz
22-06-2019, 01:30
225 taban lastik için 7,5" genişliği olan jant daha ideal olur
zaten c sınıfı araçların geneli 18" jant ve 225/40/18 ebat lastik kombinasyonundaki jantlar 7,5" genişliğindedir
c sınıfı araçlarda 17" jantların çoğu 7" genişliğinde olduğundan 225 taban lastik biraz daha bombeli durmaktadır
buda kozmetik olarak pek hoş durmaz
şu an ben polo gti ıma 7" genişliğinde 16" jant ve 215/45/16 lastik taktırdım
lastik yanakları düz durduğundan görüntü olarak benim hoşuma gidiyor
asıl kullanma amacım yolların çok bozuk olup lastik deformasyonlarını ve araç içindeki seslerin ortaya çıkmasını en aza indirgemek7 inç ise 225 olması durumunda Yanal hareket etmesi durumu psikolojik mi yoksa katılıyor musun abi buna?
KenBlock
22-06-2019, 10:10
Benim ibiza 1.4 reference aracım vardı lastikler 215 45 17 ydi . spor yaylar vardı söktüm , çıkma yaylar taktım ama o yaylar bence uyumlu değildi sorunumu birazda buna bağlıyorum ama aracım anormal bir şekilde yükseldi kafa yukarıda arkası basılmış gibi duruyordu . bahsettiğiniz tüm sorunları birebir bende yaşadım arka lastikler eğimlerde çamurluğa sürtüyor malesef . 45 yanak olmuyor bunlara . ve bende cupra jantlar vardı .
7 inç ise 225 olması durumunda Yanal hareket etmesi durumu psikolojik mi yoksa katılıyor musun abi buna?
yerinden çıkmaz da bombeli bir şekilde durur
Benim ibiza 1.4 reference aracım vardı lastikler 215 45 17 ydi . spor yaylar vardı söktüm , çıkma yaylar taktım ama o yaylar bence uyumlu değildi sorunumu birazda buna bağlıyorum ama aracım anormal bir şekilde yükseldi kafa yukarıda arkası basılmış gibi duruyordu . bahsettiğiniz tüm sorunları birebir bende yaşadım arka lastikler eğimlerde çamurluğa sürtüyor malesef . 45 yanak olmuyor bunlara . ve bende cupra jantlar vardı .
6J (mk4) kasa ibiza ise 215/45/17 olmaz
sanırım senin ibiza 6J (mk4) kasa idi
yeni kasa KJ (mk5) ibiza ise 17 janttaki orijinal ebadı odur
KenBlock
30-06-2019, 22:55
yerinden çıkmaz da bombeli bir şekilde durur
6J (mk4) kasa ibiza ise 215/45/17 olmaz
sanırım senin ibiza 6J (mk4) kasa idi
yeni kasa KJ (mk5) ibiza ise 17 janttaki orijinal ebadı odur
6j kasaydı abi
6j kasaydı abi
6J kasada
15" jant 185/60/15
16" jant 215/45/16 (muadil ebat 195/50/16 araç güçsüz ise bunu tavsiye ederim)
17" jant 215/40/17
KenBlock
03-07-2019, 17:21
6J kasada
15" jant 185/60/15
16" jant 215/45/16 (muadil ebat 195/50/16 araç güçsüz ise bunu tavsiye ederim)
17" jant 215/40/17
valla sattım abi artık alan arkadaş düşünsün :)
merterdem6
04-07-2019, 11:28
Arkadaşlar merhaba stok leon fr 2015 aracıma arkadaşımın jant lastiğini almayı düşünüyorum benim lastik ölcüm 225.45 r 17 alacağım 225.35 r 18 ve 2-3 parmakta press yapmayı düşünüyorum önlere belki coiloverde olabilir bunun artısı eksisi ne olur konfor acısından cok hissedilir mi?
merterdem6 kardeşim
lastik dönüşümlerinde tolerans var
225/45/17 den 225/35/18 e geçtiğinde toleransı aşıyorsun
o yüzden ben tavsiye etmem
en iyi ihtimal 235/35/18 kullanabilirsin
eklediğim konu sana daha fazla fikir ve bilgi verecektir diye düşünüyorum
http://www.seatclubturkey.com/teknik-destek/55100-lastik-olcusu-secimi-ve-hesaplanmasi.html
Arkadaşlar merhaba stok leon fr 2015 aracıma arkadaşımın jant lastiğini almayı düşünüyorum benim lastik ölcüm 225.45 r 17 alacağım 225.35 r 18 ve 2-3 parmakta press yapmayı düşünüyorum önlere belki coiloverde olabilir bunun artısı eksisi ne olur konfor acısından cok hissedilir mi?
yayların preslenmesi de iyi bir mevzu değil, tercih tabii size ait
merterdem6
04-07-2019, 12:35
merterdem6 kardeşim
lastik dönüşümlerinde tolerans var
225/45/17 den 225/35/18 e geçtiğinde toleransı aşıyorsun
o yüzden ben tavsiye etmem
en iyi ihtimal 235/35/18 kullanabilirsin
eklediğim konu sana daha fazla fikir ve bilgi verecektir diye düşünüyorum
dediğin gibi yapsak hissedilir bi konfor kaybı olur mu abi presslesek falan
dediğin gibi yapsak hissedilir bi konfor kaybı olur mu abi presslesek falan
press kesinlikle kullanmam da tavsiye de etmem
ben tamamen orijinallikten yanayım
lastik olarakta 225/40/18 orijinal ebat kullanırım
Ben de o zaman şöyle bir soru sorayım. Benim aracım fabrikasyon 215/55/17 olarak geldi. Ancak opsiyonel olarak aynı aracın 18 ve 19 jant seçenekleri de var. Üretici 19 kullanabilirsin demiş. Bu durumda fabrikasyon 17 gelen ölçüyü mü baz alacağız yoksa opsiyonel sunduğu 18"-19" jantları da kullanabiliriz anlamına mı gelir? Eğer fabrikasyon gelen değeri baz alıp jant-lastik değişimini hesapladığımızda 18"-19" geçişlerinde her halükarda %2-3 değişim sınırını aşmış oluyoruz.
Ben de o zaman şöyle bir soru sorayım. Benim aracım fabrikasyon 215/55/17 olarak geldi. Ancak opsiyonel olarak aynı aracın 18 ve 19 jant seçenekleri de var. Üretici 19 kullanabilirsin demiş. Bu durumda fabrikasyon 17 gelen ölçüyü mü baz alacağız yoksa opsiyonel sunduğu 18"-19" jantları da kullanabiliriz anlamına mı gelir? Eğer fabrikasyon gelen değeri baz alıp jant-lastik değişimini hesapladığımızda 18"-19" geçişlerinde her halükarda %2-3 değişim sınırını aşmış oluyoruz.
opsiyonda sunulan 18 - 19 jantta lastik ebadı ne ise onu kullanmanı tavsiye edebilirim
peki 18" ve 19" janttaki lastik ebatları nedir
opsiyonda sunulan 18 - 19 jantta lastik ebadı ne ise onu kullanmanı tavsiye edebilirim
peki 18" ve 19" janttaki lastik ebatları nedir
İsmail abi sadece yazlıklarda 18 e geçsem mi diye düşünce var. Bu durumda da 215/50/18 ve 225/50/18 gibi ölçüler kurtarıyor diye hesaplıyorum. Ancak fabrika çıkış 18 ve 19 da lastik ölçüleri nedir fikrim yok maalesef.
İsmail abi sadece yazlıklarda 18 e geçsem mi diye düşünce var. Bu durumda da 215/50/18 ve 225/50/18 gibi ölçüler kurtarıyor diye hesaplıyorum. Ancak fabrika çıkış 18 ve 19 da lastik ölçüleri nedir fikrim yok maalesef.
215/50/18 daha uygun gibi gözüküyor ama 225/50/18 de kullanılabilir
acaba orijinal de ebat kaçtır
bir bulduğum resme göre 19" jantta 225/50/19 olarak gözüküyor
https://www.netcarshow.com/Seat-Ateca_FR-2018-1600-05.jpg
Redhot kardeşim 18" jantta da 215/50/18 ebat lastik varmış
https://i0.shbdn.com/photos/81/16/09/x16_628811609knu.jpg
Redhot kardeşim 18" jantta da 215/50/18 ebat lastik varmış
https://i0.shbdn.com/photos/81/16/09/x16_628811609knu.jpg
Teşekkür ederim ilgin için İsmail abi :)
merterdem6
05-07-2019, 08:11
215.35 r18 miş abi arkadaştaki jant lastik kendim sıfır alsam dediğini alırdım da korkuyorum cok konfor kaybederim seker araba falan vs.
215.35 r18 miş abi arkadaştaki jant lastik kendim sıfır alsam dediğini alırdım da korkuyorum cok konfor kaybederim seker araba falan vs.
hangi araçta 215/35/18 kullanıyor
eğer leon ise çok yanlış bir ölçü
Allah korusun bir kazaya ve hasara sebep olabilir
http://www.seatclubturkey.com/lastik/49777-kamyoncular-yuzunden-bir-kazada-benden.html
merterdem6
05-07-2019, 09:21
eski kasa jettada airli o kendi yavaş gidiyor diye herhalde, ben leona takmayı düşünüyordum da senin verdiği bilgilere dayanaraktan vazgeçtim galiba abi
eski kasa jettada airli o kendi yavaş gidiyor diye herhalde, ben leona takmayı düşünüyordum da senin verdiği bilgilere dayanaraktan vazgeçtim galiba abi
jetta nın lastik jant ölçüsü de leon ile bir
tamamen görünüşe dayalı bir değişim yapmış
kendi tercihi
inşallah sorun yaşamaz
kardeşim alıtnı yada etiketleme yapmayı ihmal etmezsen memnun olurum
merterdem6
05-07-2019, 11:18
jetta nın lastik jant ölçüsü de leon ile bir
tamamen görünüşe dayalı bir değişim yapmış
kendi tercihi
inşallah sorun yaşamaz
kardeşim alıtnı yada etiketleme yapmayı ihmal etmezsen memnun olurum