Kamçı Travması, çarpışmaya bağlı kafanın ileri geri sarsılması sonucu boyun omurlarında akut zedelenme oluşmasıdır. Bu travma sonucu kemikler, kaslar, sinirler, tendonlar ve boyun bölgesi vertebral disklerde gerilme ile zedelenme oluşur. Kafanın çarpma etkisiyle ani ve beklenmedik şekilde öne ve arkaya hareketiyle boyundaki normal anatomik yapı bozulur.
Kamçı travması en çok trafikte araç kullanırken, lunaparklarda eğlence için binilen araçlarda, boks, karate, judo gibi sporlarda meydana gelmektedir.
Travma kendini daha çok baş ağrısı, migren, boyunda tutulma ve sertlik, boyun ağrısı, sersemlik hissi, bulantı, kusma, düşünme ve hatırlamada problemler, kollarda, yüzde, omuzlarda uyuşukluk ve karıncalanma, çenede, sırtta, kalçada ağrı ve görmede bozukluk olarak gösterir.
Kamçı Travması olan bir zedelenmeden sonra vertebral disklerin (boyun omurgasının) normal eğriliği düzleşir. Çok sert çarpışmaların etkisi ile omurların arasında sinirler sıkışabilir ve hatta felçe neden olabilir...
Kamçı Travması geçirdikten on sene sonra bile insanların %88'inde kazanın olumsuz belirtileri görülmektedir.
Trafikte düşük hızdaki kazalar bile ağır yaralanmalara sebep olabilir. Aracın neresinden ve nasıl çarpıldığı, kazazedenin kazadan önceki sağlık durumu ve araç içindeki konumu, koltuğun ve başlığın konumu ile diğer etkenler kazanın sonucunu değiştirebilir.
Trafikte arkadan çarpma sonucu koltuk ayarı doğru değilse koltuğun sırt açısına ve emniyet kemerinin yükseklik ayarına göre vücut yukarıya doğru, kafa ise geriye doğru ani hareket eder. Koltuk başlığı doğru pozisyonda değilse boyunda kamçı travması oluşabilir.
Peki, doğru başlık ve koltuk ayarı nasıl yapılmalıdır?
Doğru başlık ayarı
Başlığın üstünün kafanızın üstü ile aynı seviyede olduğunu kontrol edin ve başlığı kafanızın arkasına mümkün olduğu kadar yaklaştırın.
Koltuğun sırt kısmı oldukça dik konumlandırılmış ve başlık kafanın arkasına yakın ayarlanmış. Başlığın üstü yolcunun kafası ile aynı seviyede olduğu için Kamçı Travması geçirme riski azalmıştır.
Başlık, yolcunun kafası ile aynı seviyede olmasına rağmen yolcunun kafası ile arasında risk oluşturacak boşluk bırakılmış. Kamçı Travması geçirme riski artmıştır.
Doğru koltuk ayarı
İlk olarak sürücünün sırtı koltuğun sırt kısmına düz olarak yaslanmalı, bacaklar ise diz altına kadar koltuğun oturağına tam temas etmelidir. Vücudun koltuğa temas eden kısımlarının boşluk kalmayacak şekilde koltuk ile tam teması sağlanmalıdır.
Kollar uzatıldığında bilekler direksiyon simidin tam üstüne gelmeli, herhangi bir pedala ayak tabanı ile (parmaklarla değil) tam basıldığında dizler hala kıvrık olmalıdır.
Kamçı Travması nasıl önlenebilir?
* Başlığınızı ve koltuğunuzu yukarıda anlatılan şekilde doğru ayarlayın.
* Emniyet kemeri yükseklik ayarınızı kontrol edin.
* Eğer trafik kuyruğunda en son sıradaysanız önünüzdeki araç ile aranızda ani bir durumda kaçabilmek için yeteri kadar boşluk bırakın. Arkadan gelen trafiği dikiz aynasından daima takip edin.
* Yeni veya ikinci el araba almadan önce araba hakkındaki güvenlik kriterlerini mutlaka inceleyin.
Yeni bir bilgi...Okurken insan geriliyor ama bilinmesi gereken şeyler...Başlık ayarını Hava Yastığının vereceği zararlarla ilgili bir yazıda okumuştum yine buna benzer bir bilgiydi...
Öff ya söylemeyin böyle şeyler.... İnsan bir garip oluyor...
mustafa cım, maalesef bizim milletin gözüne bu şeyleri -zorla- sokmayınca ya da yaşamayınca akıllanmıyorlar .. gerçekleri ne kadar filtrelersek o kadar umursanmıyor
mustafa cım, maalesef bizim milletin gözüne bu şeyleri -zorla- sokmayınca ya da yaşamayınca akıllanmıyorlar .. gerçekleri ne kadar filtrelersek o kadar umursanmıyor
Sen de haklısın Ender Abi...Hangi arkadaşın imzasında vardı hastahanelerinde vitrinleri olsa kazalar bu kadar fazla olmazdı diyordu sanırım...
Bu en ufak kazalarda bile gerçekleşebilen bir durum .Boyun aracın hızının 4 katı hızla ileri hareket ettiginden durum riskli. Yanlız Benim dikkatimi çeken koltugu istedigimiz kadar ayarlasakta baş,boyun - koltuk kafalık mesafesi hep fazla.Sanki koltuk tasarımları gözden geçirilmeli .(bütün araçlar için)
bu travma 2003 senesinde geçirdiğim trafik kazasında bende olmuştu haladaha etkileri devam ediyor doktorlar boynumun kırılmamasının büyük bi mucize olduğunu söylemişlerdi
Leon CupraR /Leon PD130
Never drive faster than your guardian angel can fly...